Fuglegrit

Fuglegrit:

 Under opvæksten har alle fugle brug for et bredt udvalg af foderstoffer, vitaminer mm, for at danne diverse organer, væv hud fjer osv. Men derudover, skal der også bruges byggestoffer til at udvikle en god kropsbygning, hvor over muskler, organer samt andre dele kan forme kroppen.

 Til opbygning af en god knoglebygning, er det nødvendig med flere forskellige byggestoffer.  De vigtigste er kalk, fosfor og magnesium, samt sporeelementerne mangan, kobber og vitamin D3.

 Specielt kombinationen kalk – fosfor og vitamin D3 er af største vigtighed før og under yngleperioden, en mangel vil medføre det vi normalt omtaler som et kalk – fosfor stofskifte problem. At den omtalte kombination er så vigtig, skyldes at kun ved den rigtige sammensætning kan skelettet udvikle sig optimalt. Hvis et af de 3 elementer mangler eller er for mangelfuld tilstede, vil der fremkomme en ufuldstændig skeletform.

 Fuglene optager calcium sammen med foderet (frø, opmadningsfoder, grønt) og via væggene på de tynde tarme vil en del finde over i blodbanerne. Fuglenes behov for calsium er ikke konstant gennem hele året, behovet er størst i den periode hvor ungerne vokser og danner skelettet.

 Men hele året har clscium en meget vigtig opgave, således er calsium for eksempel vigtig for normal funktion af nervesystemet. Det er uundværligt  ved blodets koargulationsproces, samt vigtig for normal en normal funktion af hjerte og krops muskler.

 I fuglenes hvileperiode kan hunnerne opmagasinere en calsiumreserve i knoglerne, den har derfor nogle reserver at trække på, når den i ynglesæsonen bruger store mængder calsium til at danne æg. I yngleperioden vil fuglene optage ekstra meget calsium for at kunne danne en god æggeskal.

 Det daglige behov for calsium kan ikke alene dækkes med frø og blødfoder. I frøblandinger er der normalt mellem 0,2-0,3 % calcium og mellem 0,55-0,65 % fosfor, frøblandinger for tropefugle og parakitter indeholder endnu mindre. Derfor er det livs nødvendigt  for fuglene, at die har mulighed for på anden vis, at optage den manglende calcium. Det kan man en kelt og effektivt afhjælpe ved at give dem fuglemineraler eller ”Grit”

Derudover kan man ved fodring med en rigtig sammensat opmadningsfoder, hjælpe fuglene med at opretholde calcium balancen. Fabriks opmadningsfoder indeholder den rette dosering af calcium og fosfor, det er afstemt efter den daglige mænbgde calcium fuglene har behov for, derfor kan det virke ubegribelig, at der stadig er mange fugleholdere, der ikke hver dag året igennem bruger opmadningsfoder- æggefoder så fuglene opretholder deres calcium balance.

 Nu da vi har set på behovet for calcium, vil vi gå videre med fosfor der også udtrækkes fra frøblandingen, æggefoderet.  Ved en kombination af kalk og fosfor, skal der også være D3 vitamin til stede, før der kan foregå et optimalt kalk-fosfor stofskifte. D3 vitaminet er meget vigtig for fuglen, fordi det blandt andet også er nødvendig for optagelsen af calcium i blodbanerne, samt sørge for, at der konstant holdes en kontrolleret mængde calciun-fosfor i blodet.  

 D3 vitaminet er også ansvarlig for en mineralisering (afsætning) af calcium-fosfor i knoglerne, en transport af calcium til æggelederen.  Behovet for D3 vitamin forløber paralelt med behovet for calcium. Således vil der fremkomme et større behov for D3 vitamin i yngleperioden, således at kalk/fosfor stofskiftet kan forløbe så optimalt som mulig. Hvorledes optager fuglen D3 vitamin.

 Frit flyvende fugle kan under indflydelse fra sollyset ultraviolette stråler, danne såkaldte provitaminer der efterfølgende kan omdannaes til D3 vitamin. De fugle skal have den nødvendige mængde vitaminer på anden måde, hvilket vil sige gennem foderet. I vinterperioden gør det samme sig gældende for de udendørs fugle, da der jo er mindre ultraviolet lys tilstede.                                                                                                             I fabriksfremstillet æggefoder, vil der altid være en rigelig mængde af D3 vitamin.

 Hvis vi fodrer vores fugle med et af de anerkendte fabrikater, hvor vitaminindholdet er oplyst på pakningen, og med producentens garanti for vitaminindholdet, vil vi med en daglig fodring, være sikker på at fuglene ikke får mangel på D3 vitamin.                                                                                                  

mærksom på, hvilke foderstoffer man sammenblander, for ellers vil der være stor risiko for en under-eller overdosering af vitaminer. Såvel en mangel som en overdosering med D3 vitaminer, vil efterfølgende medføre skade på både unger og gamle fugle.

 Grit:                                                                                                                                                                       Behovet for calcium kan dækkes af en god frøblanding, sammen med et godt æggefoder, hvori den tilstrækkelige mængde calcium er til stede. Men det dækker kun det forudsigelige basisbehov, men da behovet for calcium er variabel, er det meget vigtig at vi giver alle frøædende fugle grit, så har de mulighed for at få dækket behovet efter eget skøn, og vi undgår en overdosering.                                                                                                         Grit er et ret enkelt produkt, der består af brændte og malede østersskaller. Grit forekommer i forskellige blandinger, der er afstemt efter de forskellige fuglegrupper, så som blandinger til tropefugle, små parakitter, eller til duer og høns.

Ud over knuste østersskaller, er der i grit blanding normalt også tilsat andre biprodukter så som følgende:

Kalksten:                                                                                                                                                                                 Det er ikke entydig hvad gavn de gør.

Rødsten:                                                                                                                                                                                Det er malede-knuste mursten. Blomsterpotter eller tagsten. Såfremt der mangler rødsten i blandingen, vil mange vigtige stoffer ikke blive optaget i tarmsystemet, men vil forlade fuglen ubrugt. 

Huskul(trækul):                                                                                                                                                               Den eneste funktion trækul har på fuglen, er såfremt den får tarmproblemer (diare). Trækul  vil hjælpe tarmsystemet til at falde til ro, men derudover skal fugleholdere træffe de nødvendige forholdsregler for at bekæmpe tarmproblemer.

Kalkagtig tang:                                                                                                                                                         Indeholder diverse nyttige mineraler, der giver et godt tilskud til de normale foderstoffer.

 Kråsesten:

De er uundværlige for en god omsætning af føden. Grit bliver opløst i fuglens  mave , og giver derfor intet bidrag til fødeomsætningen, hvilket vil sige at grit ikke har nogen malende funktion, det er derfor det er nødvendig med kråsesten. Nu er det selvfølgelig vigtig at der ikke forekommer overdosering, og at fuglen tvinges til at optage for meget calcium. Denne tvangsfodring kan opstå, såfremt man til fabriksfremstillet æggefoder, tilføjer ekstra kalkholdige produkter. Man skal derfor give grit året rundt i ren form, så kan fuglene selv bestemme hvor meget de vil æde.

 Fuglemineraler:                                                                                                                                                                 Da behovet for calcium, fosfor og D3 vitamin er stort i yngleperiode, kan man for at afhjælpe det større behov, tilsætte de såkaldte fuglemineraler til foderet. Fuglemineraler har et meget stort indhold af calcium, fosfor og natrium. Fuglemineraler skal gives særskilt, så fuglene selv kan styre forbruget.

 

 

 

 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.07 | 14:43

Jeg har et zebrafinke par der dersværre er stukket af. De har unger i reden der er ca 12 dage gamle. Er der noget man kan gøre der. Eller må de bare dø?

...
06.06 | 20:02

Hej min mail kan ikke bruges mere. Så vi har nok ikke betalte medlem. Så ny mail

...
03.06 | 17:15

Kan det anbefales at skille ungerne fra forældre efter de har forladt reden og blevet fodret i 2 uger.

...
02.05 | 17:22

Hej. Jeg vil anbefale dig at læse det afsnit her på siden so hedder Alment Zebrafinker, der kan du se hvad der anbefales at give.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE