Artikler
Overskrift 1
Godt & Gratis!

 

Det er der normalt ikke ret meget der er, men for en gangs skyld er det ikke fup og fiduser. Nej, den er god nok…….det kræver blot lidt af dig selv. Sommeren igennem er der masser af sundt halvmodent græsfrø af alle mulige forskellige arter.

Mange fugle sætter stor pris på dette udvalg og venter blot på , at få det serveret.

Når frøene er spist og der kun hænger tørre strå tilbage, kan fuglene stadig udnytte dem til redebygning.

Læg mærke til hvor megen adspredelse det giver fuglene og hvor god megen god motion du selv får når du skal ud og hente foderemnet hjem. Det er ikke nogen god ide`, at plukke i nærheden af befærdede veje, da der er bilos og anden blyforurening på græs/frøstande der. Nej, søg ud i det åbne land eller i skovlysninger, her er den friske vare.

God tur

Ingolf B. Andersen

Blodmider

  

Hvad er blodmider?
Blodmider er en betegnelse for flere underarter af blodsugende mider, tilhørende en familie kaldet Dermanyssus sp. Den røde blodmide er den mest almindelige.

 

Symptomer på blodmider:
Kløe.
Fuglene piller sig meget og er urolige.
Hvis der er tale om et kraftig angreb af blod mider, der suger blod på fuglene, kan det i værste fald resultere i at fuglene få blodmangel, det giver sig til udtryk ved at fuglene sidder og hænger bliver svage og evt. dør af følgesygdomme.

Er der unger i reden, smides de ofte ud på grund af, at miderne har tappet dem for blod, hvilket ses ved at de er helt hvide på grund af blodmangel. Døde unger i reden er mange gange det første tegn, på at der kan være et blodmide angreb i gang, løft forsigtig redematerialet og se i bunden af reden.

 

Hvordan stiller man diagnosen på blodmider?
Mider kan ofte ses med det blotte øjehvis man efterfølgende trykker på den, og der bliver en rød plamage er der ingen tvivl. Hvis miderne ikke kan påvises direkte,,kan man om natten lægge et hvidt klæde i bunden af buret, under den pind fuglen sover på, nogle af miderne vil i løbet af natten falde ned på klædet, og kan næste morgen ses som røde, bevægelige sandkorn.

 

Hvor gemmer miderne sig?
Miderne er mest aktive om natten, hvor de kan optræde i store mængder. De0 gemmer sig, når der tændes lys, derfor skal man lede efter dem i reder, sprækker, huller og mellem burene. Finder man først en plamage fra en 10 øres størrelse og op til flere cm. i diameter er man ikke i tvivl om at man har fået blodmider, kendetegnet er nogle store røde mider samt en masse små kravlende prikker omgiver af en kommalignende sort plamage (midernes affaldsstoffer)

 

Hvordan bekæmper man miderne?
Først og fremmest gælder det om at fjerne alle dem, man kan få øje på, det gøres bedst ved at rengøre og decinficere sine bure, Fuglene flyttes til et rent bur og pudres med f.eks. et permethrinholdigt pudder, eller behandles medicinsk hos dyrlægen.                                                                                                                               Der næst rengøres burene med varmt vand tilsat et sodaprodukt efterfulgt af desinfektion.

Da jeg startede med at holde fugle for mere end 15 år siden  fandtes der i handlen et produkt der hed vapona strips, ophængte i fuglekælderen afgav de så en gasart der kvalte alt småkryb, et produkt der hed Adarp var også virkningsfuld ved bekæmpelse af blodmider med mere, men begge er i dag på den forbudte liste over produkter der kan købes i Danmark . Dog har jeg på netter fundet  en type Vapona strips jeg afprøver for tiden.

Det sidst produkt  jeg er blevet opmærksom på som bekæmpelse er Frontline -Vet, det samme produkt der bruges til bekæmpelse af utøj på hunde.

 

Forebyggelse:
Et godt husråd skulle være at give fuglene hvidløgsdråber i drikkevandet, for det første kan miderne ikke lide dette, og for det andet er det med til at give fuglene en glansfuld fjerdragt.

 

Hvordan er fremtiden for fugle der har haft blodmider?
Ved korrekt behandling erfor helbredelse god, når det gælder mindre fuglehold.
Angreb af blodmider i store voliereanlæg er derimod svære at komme til livs, og her gælder det ofte om at holde angrebet nede på et acceptabel niveau.

 

Hvorfor får man blodmider?
Den største fare for at få blodmider, er nok hvis man har udendørs voliere uden beskyttelse for naturens vilde fugle, Det typiske udbrud ses, hvor mange fugle holdes sammen. Dernæst skal man være på vagt og holde nyindkøbte fugle i karantæne, og evt. give dem en forebyggende behandling.

 

Bent M. Sørensen

Viser hvordan blodmiderne sidder når de har gemt sig mellem 2 kassebure
Lys om natten

Lys om natten!

Jeg har lagt mærke til, det er langt fra alle fugleholdere, der har vågelys i fuglehuset om natten. Når fuglene er gået til ro og der så sker et og andet der får dem til, at flakse rundt i buret/volieren, kan de ikke orientere sig. Resultatet er ofte de basker imod tråd eller burets sider og slår sig, inden  de igen finder en sikker soveplads. Enkelte gange kan uroen og ”blindflyvningen” desværre også føre til dødsfald, hvis fuglene rammer med stor kraft. Ikke blot er det synd for fuglene, men det er også

ærgerligt, at miste fugle på den måde.

Problemerne kan nemt undgås, det er kun et spørgsmål om, at få monteret et par tænd/sluk ure. Disse ure kan købes i enhver byggemarked og koster kun nogle få kroner og de monteres sådan, at når hoved lyset slukker, tænder vågelyset. Pæren i vågelyset skal ikke være særlig kraftig og kan fint være en sparepære.

Det er meget begrænset hvad sådant et arrangement koster i strøm forbrug og en af side-gevinsterne er også, at det virker som tyverisikring, når der er et vindue i fuglehuset, hvor lyset kan skinne ud.

Vågelyset giver også de fugle, der måtte yngle i fuglehuset mulighed for, at fodre tidligt om morgenen.

 

Ingolf B. Andersen

Esbjerg.   

(mit eget system, med 2 sammenkoblede ure.)
ZEBRA pad

ZEBRA pad

Zebrapad er titlen på vor hollandske søster-klub`s  medlemsblad. En  måske lidt underlig titel, sådan ved første øjekast, men der er mening med galskaben.

En zebra er som bekendt sort og hvid stribet og på hollandsk betyder pad, en sti eller overgang. Zebrapad  er også betegnelsen for en fodovergang, ret betegnende med de hvide striber på sort asfalt. Med lidt fantasi kan man godt fange ideen med bladets titel, når man lige husker på, at den hollandske klub udelukkende beskæftiger sig med zebrafinker. Zebrapad er altså den sikre vej til viden om zebrafinker.

Bladet udgives af  Nederlandse Zebravinken Club (NZC) og udkommer hver anden måned, sproget er hollandsk og kan med lidt tålmodighed, læses af de fleste med blot lidt kendskab til tysk. Med bladet følger hver gang et farvetillæg af en zebrafinke og med en avlsvejledning. Mange af disse farvetillæg er af  mutationer/variationer der ikke har været set på vore breddegrader, farvetillægene må ikke opfattes som standarder, men kun som vejledende.

Bladet indeholder artikler, hvor de enkelte variationer/mutationer diskuteres eller artikler som vejleder om avlen og de erfaringer der er gjort. Når der kommer nye farvevariationer, er zebrapad ofte det første sted de bliver offentliggjort og det er også her standarden for farven bliver fremlagt.

For at kunne abonnere på bladet, skal man være medlem af  NZC det koster ca. 225,- kr. om året og så får du bladet og samtidig mulighed for, at  kunne udstille dine zebrafinker på verdens største udstilling for zebrafinker.

For øjeblikket er der vel 8-10 DZK-ere der er medlem af NZC og  har du spørgsmål om hvordan du bliver medlem dernede er jeg gerne behjælpelig med adressen.

 

Ingolf B. Andersen

Esbjerg    


Forsiden af Zebra pad. Bemærk zebralinierne tværs over forsiden.
Mus i fuglehus!

Med efterårets komme og de gode muligheder der har været for musene sommeren igennem, vil der uden tvivl blive invasion af de firbenede når kulden sætter ind. Der skal ikke meget sprække eller lille hul til, før de er på besøg i fuglehuset. Og snart er den skarpe lugt ammoniakaf og der er ingen tvivl, musene har markeret deres tilholdssted. Som hos mange andre pattedyr, sker det med afsættelse af urin og meget ofte sker det også i foderet. Ikke nok med det lugter, men hvad værre er, urinen kan også indeholde sygdomme, hvoraf nogle kan overføres til vore fugle. Når musene om natten i fred og ro spiser af foderet, tisser de ofte i det og når vore fugle tager korn eller andet hvor musene har været, kan de være behæftet med sygdomskim. Er der reder med æg, rydder musene dem ofte, så der er al mulig grund til, at komme dette uvæsen til livs.

Der findes utallige måder, at bekæmpe problemet – der bruges fælder – der udlægges gift. Det sidste er efter min erfaring det mest effektive.

Jeg bruger røde musekorn som jeg kommer lidt æggefoder i, æggefoderet kan musene dufte på lang afstand og bliver lokket ind i mine ”spisekamre”, til deres sidste måltid. Jeg har tidligere brugt PVC rør på ½ m og anbragt giften midt i røret. Problemet med rørene er, at hullerne ofte bliver dækket af bundlaget. Så nu bruger jeg små spande der har været hindbær marmelade i, det er nemt at bore et hul 3 cm fra kanten i bunden. De 3 cm virker som en barriere, så giften ikke slæbes ud og er høj nok til at holde indgangshullet fri…………og så er de gratis. Som vist på billederne fungere ”fælden” ganske udmærket også udendørs, da giften ligger tørt. Og de der bliver bespist ude i løbet af sommeren, kommer ikke og ”banker på” når kulden kommer

 

Ingolf B. Andersen

 Esbjerg

Sådan anbringes "musefoderet" bedst. Stenen sikre fuglene ikke flytter rund med beholderen.
Badekar adapter!

Vore fugle elsker, at bade og bruger megen tid på fjerpleje, efter et bad. Når vi op til udstillingerne, træner fuglene i udstillingsburet er det et problem, at de ikke kan bruge deres vanlige badekar. For at kompensere for badekaret bruger man, at sprøjte vand ind på fuglen med en vandforstøver. Det er så absolut den næstbedste løsning, da buret bliver vådt overalt og ikke mindst bundlaget. Der er stor risiko for, at fuglen snavser sig til i et vådt miljø.

Nu er der kommet en løsning på problemet, Fuglegaarden Sønderborg har fået en lille fiks opfindelse med i deres righoldige udvalg. Nemlig en adapter der indsætte i lågehullet og som badekar kan hænge på.

Prisen på adapteren er kun 40,- for 5 stk.

Ingolf B. Andersen  

Dette er billede af adapteren.
Påsat udstillingsbur
Her adapter påsat udstillingsbur
Badekar monteret
Her er så det endelige resultat.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Bent M. Sørensen | Svar 06.01.2018 16:29

Hej Helle
Prøv at komme et 3 dråber æbleeddike i drikkevandet, en lettilgængelig gritblanding med ler, og fodre så kun med en tør frøblanding

Helle Stilling | Svar 06.01.2018 10:06

Hej
Mine zebrafinkeunger på ca 3 uger ser ud til at have dårlig mave. Er våde og snavsede omkring gattet. Hvad kan jeg gøre ved det ?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

12.07 | 14:43

Jeg har et zebrafinke par der dersværre er stukket af. De har unger i reden der er ca 12 dage gamle. Er der noget man kan gøre der. Eller må de bare dø?

...
06.06 | 20:02

Hej min mail kan ikke bruges mere. Så vi har nok ikke betalte medlem. Så ny mail

...
03.06 | 17:15

Kan det anbefales at skille ungerne fra forældre efter de har forladt reden og blevet fodret i 2 uger.

...
02.05 | 17:22

Hej. Jeg vil anbefale dig at læse det afsnit her på siden so hedder Alment Zebrafinker, der kan du se hvad der anbefales at give.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE